Endoskopi

iKeyVet udfører både stationær og arbejdsendoskopi som en af få klinikker i Danmark. Alle heste er fødte atleter. Andre dyrearter, inklusive os selv, fungerer udmærket med let nedsat funktion af luftvejene, men ikke heste. 

Heste kan have nedsat funktion af luftvejene på forskellige niveauer, der undersøges ved forskellige metoder.

Hos iKeyVet udfører vi både endoskopi af hestens luftveje i hvile samt under arbejde (arbejdsendoskopi).

Endoskopi

Stationær endoskopi er en kikkertundersøgelse af hestens luftveje i hvile, dvs. når hesten står stille.
Endoskopi er et godt værkstøj til undersøgelse af hestens luftveje, hvor almindelig klinisk undersøgelse er utilstrækkelig.

Dette kan f.eks dreje sig om:

Ved nogle undersøgelser kræves det, at hesten står helt stille, og det kan derfor være nødvendigt at bedøve hesten en smule, da hestene ikke altid bryder sig om, at få ført endoskopet gennem næsehule, svælg eller luftrør.

Arbejdsendoskopi

Dette moderne værktøj er en kikkertundersøgelse af hestens svælg, mens den trænes. Kikkerten optager video inde i hestens hals, mens den trænes, og herved er det muligt at opdage lidelser, der ikke kan ses, når hesten er i hvile.

Vi anbefaler, at en grundig klinisk undersøgelse og endoskopi i hvile, bliver lavet forud for arbejdsendoskopien, da nogle lidelser vil vise sig allerede her.

Lidelser i luftvejene er en af de hyppigste årsager til nedsat præstation hos især væddeløbsheste. Den nedsatte præstation kan skyldes forandringer i både de øvre og nedre luftveje.

Arbejdsendoskopi bruges på heste med mistanke om en lidelse i de øvre luftveje, hvor svælget så normalt ud ved en kikkertundersøgelse i hvile. Denne type lidelser kaldes de dynamiske luftvejslidelser, da de kun ses i nogle specifikke situationer som for eksempel ved maksimal anstrengelse

Lidelser der diagnosticeres med arbejdsendoskopet er blandt andet kollaps af svælget, lavgradig strubepiben, kollaps af stemmelæber og intermitterende entrapment af strubelåget.

Ved undersøgelsen med arbejdsendoskop føres en lille kikkert op i næsehulen, og derefter bliver kikkertrøret fæstnet til hestens trense. Der er ingen kabler koblet til, og hesten kan rides i sit normale træningsmiljø. Hesten ses i arbejde i 20-30 minutter og en videosekvens med både billede og lyd bliver optaget. Hestene tolererer normalt metoden, og udstyret forstyrrer dem ikke under undersøgelsen. Videosekvensen bliver derefter vurderet af dyrlægen både i real time og slow motion.

Bemærk!

Mange lidelser i de øvre luftveje har en underliggende årsag i de nedre luftveje. Derfor er det mange gange nødvendigt at supplere med prøver fra både luftrøret og fra et lungeafsnit. I nogle tilfælde er medicinsk behandling af underliggende lungelidelser nok til, at problemerne i de øvre luftveje forsvinder.

Læs mere om hestens luftveje i vores vidensbank.

Bestil besøg ved at bruge vores kontaktformular eller ring på vores hovednummer 50 849 849.