Lidelser i ryg og hals

Alle heste er afhængige af en sund og stærk overlinje for at kunne fungere optimalt. Sygdom og ømhed i hals og ryg er ofte et problem hos vores moderne sportsheste, der alle er bygget relativt spinkelt, og derfor kræves der meget træning af netop disse regioner.

Årsager

Den hyppigste årsag til smerte fra hals og ryg er sandsynligvis muskelsmerte og smerte fra muskelhinder. Dette kan i sig selv være et stort problem, da smertepåvirkede muskler ikke arbejder ordentligt, hvilket medfører at de hurtigt bliver svage og hesten befinder sig i en ond cirkel.

Årsagen til muskelsmerter i hals og ryg er ofte forkert ensartet ridning og dårlig tilpasset sadel. Nogle gange er ekvipagen simpelthen ikke afpasset størrelsesmæssigt. Ikke alle ryttere kan f.eks. ride på en islandsk hest. Det er dog vigtigt at understrege, at muskelsmerter lige så ofte skyldes at hesten af ukendte årsager har fået et fokus med smerte i ryg eller hals, der gør den ude af stand til at bruge overlinje muskulaturen korrekt, og da kan selv den dygtigste rytter ikke altid ride sig ud af problemet.

Heste har helt sikkert fokuserede smerte fokus kaldet ”Trigger Points” som ofte kan være svære at lokalisere og behandle. Dette fænomen er fuldt anerkendt hos mennesker. Med chokbølge apparater kan vi måske lokalisere og behandle disse mere effektivt hos heste. Disse Trigger points medfører ofte overført smerte fra f.eks. ryg til hals eller hals til nakke.
Der findes også sygdomme i hals- og rygsøjlens knogler og led. Den mest kendte er måske Kissing Spine. På billedet ses hvorledes torntappe kan røre ved hinanden under hestens bevægelse, hvis disse knogler sidder for tæt. Jeg har beskæftiget mig meget med denne lidelse og opereret mange heste med succes.

Heste kan også få smerte i led mellem hals- og ryghvirvler. Især ses der ofte problemer med facetled i den nedre del af halsen hos midaldrende heste.

Fælles for alle lidelser i hals og ryg er, at de er forbundet med smerte, der altid medfører nedsat præstation af hesten. Smerten er skadelig og skal ikke accepteres, men behandles hurtigt.

Forebyggelse

Der findes mange behandlinger af de forskellige årsager til hals- og rygsmerter. Overordnet er det svært at give et enkelt redskab til forebyggelse af problemer i hestens overlinje. God, regelmæssig, varieret og korrekt ridning med en korrekt tilpasset sadel er en selvfølge.

Heste med svage overlinje muskler kan ofte med fordel trænes med et Pessoa indspændingssystem.

Bestil besøg ved at bruge vores kontaktformular eller ring på vores hovednummer 50 849 849.