Smerte skal behandles

Smerte har en funktion. Hvis noget gør ondt så skal kroppen reagere på det.

Smerte, der har stået på i længere tid end nogle dage, kaldes kronisk smerte. Denne smerte har egentligt også en funktion, nemlig at overbevise individet om at begrænse skaden, men er samtidig skadelig. Den fremkalder og vedligeholder nemlig inflammation og kan bygge sig op ”Wind Up”, således at selv den letteste berøring medfører intens smerte.

Smerte skal derfor behandles. Akut smerte skal behandles for at undgå, at den bliver kronisk. Kronisk smerte skal behandles for at undgå at fremkalde opbygning af sensitivitet (”Wind Up”) og inflammation.

Der findes små nervefibre kaldet nociceptorer, der registrerer smerte og sender besked til hjernen via to forskellige fiber typer. Man kan sige, at smerte signalet sendes med en meget hurtig (20 m/s) fiber type og en langsom (2m/s) fiber type lidt ligesom vores forskellige internet forbindelser. Vi kender den hurtige smerte som en skarp intens følelse, der er let at lokalisere og den langsomme, som en tung stump bølgende type, der nogle gange er svær at lokalisere.

Smerte kan komme direkte fra et traume i for eksempel et led, knogle, ligament eller en sene. Denne smerte skal behandles ved at lidelsen behandles.

Smerte kan også være overført fra et punkt til et andet sted på kroppen. Dette kaldes overført smerte. Årsagen til, at smerten føles at komme fra et andet sted, end hvor skaden findes, skyldes de langsomme nociceptores manglende evne til at give en præcis lokalisation. Det bedste eksempel er opfattelsen af smerte i venstre arm hos mennesker, der har hjerte infarkt.

Overført smerte kan også komme fra almindelige muskler, og dette fænomen er helt sikkert mere hyppigt forekommende, end vi er klar over hos vores sportsheste. Fænomenet kaldes ”Trigger points” hos mennesker. En samling af muskelfibre i en muskel kan krampe sammen og konstant sende smerte signaler af sted med langsomme smerte fibre. Der opstår en opbygning af smerten, men den opfattes at komme fra et andet sted – altså overført smerte. Dette sted med overført smerte kan være så sensitivt, at selv den letteste berøring fremkalder et tydeligt afværge respons fra hesten, men dette sted er ikke det syge sted.

Hvordan behandler vi disse muskler på vores sportsheste?

Hos mennesker kan vi massere og få respons fra personen om effekten af påvirkning af forskellige muskler. Hestes muskler er for store til effektivt at kunne påvirkes manuelt fra overfladen. Forsøger vi alligevel, er chancen for at finde ”Trigger points” lille, da vi ikke kan forvente respons fra hesten. Traditionelt har vi behandlet disse heste med ro og smertestillende medicin og evt. indsprøjtninger i stedet med overført smerte. Effekten har ofte været midlertidig og ikke altid særligt god. Dette er imidlertid ikke mere overraskende, end at en person med hjerteinfarkt ikke bliver bedre af at få venstre arm lagt i gips.

Det er altså vigtigt at lokalisere disse områder, der sender smerte signaler med langsomme fibre til hjernen.
Det er muligt at sende fokuserede chokbølger ind i musklerne med over 1500 m/s. Når disse rammer et ”Trigger Point”, ses der en refleks sitren af musklerne. Punktet er fundet og kan behandles effektivt med samme apparat. Resultatet af behandlingen af få heste er overvældende, om end det er vigtigt at understrege, at denne type behandling endnu ikke har dokumenteret effekt hos heste.

Den direkte smerte fra skader i led, knogler, ligamenter og sener skal selvfølgelig stadig behandles på klassisk vis.

Bestil besøg ved at bruge vores kontaktformular eller ring på vores hovednummer 50 849 849.